Inca nefinalizata.....
Minivacanta a inceput intr-o dimineata frumoasa de august in ...
Cetatea romană de la Halmyris se găseşte pe teritoriul actualei localităţi Murighiol, langa şoseaua Murighiol - Dunavăţul de Sus (pozitie GPS @45.025011 Nord, 29.197709 Est). Zona are dovezi de locuire încă din perioada preromană, în apropierea cetăţii romane fiind identificată şi cercetată o necropolă getică.
Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord. In fotografia urmatoare este zidul de vest al cetatii.
Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaştele celor mai vechi martiri creştini atestaţi în Dobrogea, Epictet şi Astion. Cetatea a continuat sa funcţioneze până la începutul secolului al VII-lea d.Hr.Thermele.
În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri şi valul de apărare. Lângă cetate se găseşte aşezarea civilă de epocă romană, atestată printr-o inscripţie (unicat în Imperiul Roman) care menţionează "satul mariarilor", aparţinători flotei dunărene Classis Flavia Moesica.
Pentru mai multe informatii privind cetatea Halmyris se pot gasi la http://dunavatudejos.blogspot.com/2011/05/cetatea-romano-bizantina-halmyris.html
A!!! Era sa uit sa va spun ca toate cele vazute mai sus s-au datorat faptului ca am privit cu astfel de ochi.
Ne revedem in scurt timp cu alte povestioare.
1 comentarii:
Felicitari pentru poze, sunt foarte reusite. Hmm....satul copilariei mele....satul in care fiecare vacanta de vara mergeam la bunici ;). Acum au ramas doar batranii, si ei foarte putini...satul este in paragina ... si cand te gandesti ce dezvoltat era odata... Inainte de desecarile facute de Ceausescu aici era raiul pestelui...satul Dunavatu de Sus era mai dezvoltat ca Dunavatu de Jos....acum lucrurile stau tocmai invers....Speram ca oadata decolmatat canalul de legatura intre cele 2 sate satul sa prinda viata.
O scurta prezentare a satului Dunavat ...
Dunavat, doua localitati care poarta acelasi nume: Dunavatu de Sus si Dunavatu de Jos, la o distanta de aproximativ 2,5 Km una de alta, asezate pe partea dreapta a Bratului Sf. Gheorghe. Sunt situate in zona de contact al horstului dobrogean cu depresiunea deltaică a Ostrovului Dranov, (in extremitatea estica a fostei penisule Dunavat) in partea de nord-est a judetului Tulcea, fiind doua localităţi componente a comunei Murighiol.
Asezarea datează din vremuri stravechi, denumirea acesteia avind sorgintea in numele slav - Dunaveţ (Dunarea mica) – al girlei de legatura intre bratul Sf. Gheorghe al Dunarii si complexul lagunar Razim – Sinoe. Datorita acestui lucru, accesul în Delta Dunarii este facil pe canalele Lipoveni si Dunavat.
Se presupune ca a fost fondat în jurul anului 1700; populatia acestor doua asezari este in cea mai mare parte de origine ucraineana, venita din Zaporojie, in urma persecutiilor regimului autocrat al Ecaterinei a II-a.
Stramosii actualilor locuitori erau cazaci, care in peregrinarile lor s-au asezat si pe aceste locuri primitoare. Pe vatra actualului sat Dunavaţu de Sus a fost stabilita la inceputul secolului XIX-lea resedinta administrativa – politico-militara a cazacilor ucraineni – Sicia Zaporojana, careia autoritatile otomane au acordat o larga autonomie teritoriala.
In anul 1775, in urma desfiintarii de catre Ecaterina a II-a a unei unitati cazacesti de 8000 de oameni, o bună parte din ei parasesc gurile Niprului si vor sa se aseze la gurile Dunarii. Aici au stat timp de 100 de ani.
In anul 1875, certandu-se cu lipovenii din satele vecine, zaporojenii pleaca in Banat, iar de acolo mai departe, pe Tisa, unde au fost invitaţi de guvernul austriac. Dar nici aici n-au stat prea mult. Curand se intorc în Dobrogea si dupa o sedere scurta la Seimeni, pleaca si se stabilesc in satele Sf. Gheorghe, Letea, Caraorman, Dunavatu de Jos si Dunavatu de Sus din Delta.
Din informatiile austriacului Franz Mihalovici (1873) aflăm că "Daca se lasa in stanga cel mai mare dintre aceste brate Hiderlias Bogaz (bratul Sf. Gheorghe) atunci se continua plutirea circa 3 ore pe cateva coturi foarte scurte, pana cand se intalneste un sat de cazaci, Dunavecz, aflat pe malul drept, mal inalt si rapos, sat care datorita lungimii si distantelor mari dintre grupurile de case, pare a constitui 4 sate denumite cu numele general Dunavecz." Se confirma astfel ipoteza intemeierii satelor Dunavaţ de catre cazacii zaporojeni.
O informatie ulterioara, cea a lui Gr. Danescu (1896), arata ca intreaga populatie a satului (280 persoane) era formata din rusi. Etnicii rusi au intemeiat prima scoala (1891) precum si doua biserici (1881 si 1890).
Urmasii acestor grupuri de cazaci fac parte si astazi din populatia celor doua localitati unde se pastreaza inca trasatura caracteristica a satelor cazacesti.
Vizitati Delta Dunarii !!!
http://ro-ro.facebook.com/DunavatudeJos
Trimiteți un comentariu